Hva skjedde med Anti-Fashion?

Mote eller kunst? Grunge eller glam? Basic eller avant-garde? Kommersielt eller konseptuelt? Vet vi lengre hvor grensen går mellom mote og dets motsetning? Finnes det fortsatt en klar distinksjon mellom Anti-fashion og bare vanlig mote?

’Anti-fashion’ er et begrep som kan spores tilbake til 90-tallet, da designere begynte å kritisere den sprakende glamouren som hadde vært tiåret før. Anti-fashion-bevegelsen stod i opposisjon til moteindustrien og skapte en ny bevissthet.

Rei Kawakubo, Yohji Yamamoto og Martin Margiela var blant de som kultiverte denne nye bevisstheten. Dekonstruksjon av klær, modeller som ikke passet inn i en standardisert moteverden og uvanlige motevisninger var blant det de sto for. Likevel har selve konseptet om Anti-fashion eksistert lenge før dette og kan knyttes opp mot da Coco Chanel fremmet kvinner i dress på 20-tallet, ’’Zoot suit’’ på 40-tallet i Amerika, Vivienne Westwood som arkitekten for punk-fenomenet på 70-tallet og Alexander McQueen med sine ekstravagante og spektakulære motevisninger.

MM

MM2
Discovering Martin Margiela: Fall/Winter 1998-1999 Vetements a Plat, av Daniel Fona for High Fashion Magazine 10 October 1998.

For at Anti-Fashion skal ta plass, må også mainstream mote eksistere. Mote og antimote er i et evig symbiotisk forhold, fordi det vil alltid komme en motreaksjon på nåtidens mote. Likevel virker det som at det var klarere skillelinjer på hva som var anti-fashion før i tiden enn slik det er nå. Nå er vi konstant oppdatert på alt takket være sosiale medier, og det er vanskelig å finne noe av originalitet på samme måte som før.

Så, hva betyr anti-fashion i dag?

Et eksempel fra 2015 er det franske designkollektivet ’Vetements’. Annet enn Demna Gvasalia som merkets offentlige fjes og sjefdesigner, er det helt anonymt og uvisst hvem resten i kollektivet er. Merket bryter regler innen mote ved å vise kolleksjonene sine når som helst på året, og hvor som helst – uten å nødvendigvis følge moteukene. Merket har stått for ikoniske, tacky men samtidig populære kolleksjoner. Ironiske og massive silhuetter til ekstreme priser – Vetements viste seg å være ugjenkjennelig og tankevekkende.

MM3Vetements hoodie på New York Fashion Week i 2016. Av Melodie Jeng.

 

Nederlandske Lidewij Edelkort, verdens mest anerkjente trendforsker, har på en annen side skrevet et ’Anti-fashion manifesto’. Manifestet fastslår at mote er på bristepunktet. Edelkoort konfronterer markedsføring og utfordrer produksjon, materialer, designere og motevisninger. Tydelig frustrert uttaler hun seg om hvordan markedsføring har tatt over industrien “Marketing has taken over power within the major companies and is manipulating creation, production, presentation and sales.”

’’Fashion is Old Fashioned’’ erklærer Edelkoort.Suksessrike

For å sette det i perspektiv er alt nytt ofte anti på en eller annen måte. Suksessrike designere som Miuccia Prada, Rick Owens, Ann Demulemeester og Rei Kawakubo har alle dyrket anti-fashion, for så å gå over til mer kommersielle produkter. På den måten kan anti-fashion betraktes som en motor til alt som drives fremover.
Anti-fashion vil alltid være tilstede så lenge mote er tilstede. Den moderne anti-fashion bevegelsen handler om å la oss skape et større bilde av kulturen og tilstanden vi befinner oss i, snarere enn å vekke en slik bevissthet som vi har sett så mye av tidligere.

MM4
Comme Des Gacons, SS 2015. Av Jessica Bumpus for Vogue.

 

http://polyesterzine.com/is-the-anti-fashion-movement-just-another-trend/

https://www.racked.com/2016/3/2/11139622/what-is-vetements

https://www.businessoffashion.com/articles/voices/li-edelkoort-anti-fashion-manifesto-fashion-is-old-fashioned

https://www.notjustalabel.com/editorial/anti-fashion

https://www.independent.co.uk/life-style/fashion/features/anti-fashion-ugly-clothes-crocs-birkenstock-prairie-dress-grunge-a8459541.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s